DÜNYA BOR PAZARI VE TÜRKİYE’NİN PAYI
Haber
14 Eylül 2024 - Cumartesi 17:56 Bu haber 1100 kez okundu
 
DÜNYA BOR PAZARI VE TÜRKİYE’NİN PAYI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bor madenine ilişkin “Bunu bor karbüre dönüştürdüğümüzde, Bandırma’daki bu tesisimizde yaklaşık 1350 tonluk yıllık üretime ulaştığımızda, inşallah bu ürün artık tonu 500, 600, 700 dolar değil, çok daha fazla 20 bin doların, 30 bin doların, 35 bin doların üzerine çıkabilecek.” dedi.
Bölge Haberi
DÜNYA BOR PAZARI VE TÜRKİYE’NİN PAYI

Bayraktar, AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı‘nı ziyaretinde yaptığı konuşmada, “Türkiye Buluşmaları” etkinlikleri kapsamında Balıkesir’e geldiklerini söyledi.

Balıkesir’in Türkiye’nin enerjisine enerji katan önemli şehirlerden olduğunu belirten Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak adımları kararlılıkla atmaya devam ettiklerini vurguladı.

Bayraktar, yerli ve yenilenebilir kaynakları en hızlı şekilde ekonomiye kazandırma hedefiyle çalıştıklarını dile getirerek, “Bu anlamda Balıkesir çok çok önemli bir ilimiz, hemen her yerde 1500 megavata yakın kurulu rüzgar kapasitesine sahip bir ilimiz. Onun dışında Bandırma’daki doğal gaz çevrim santralimiz de yaklaşık 3 bin 500 megavatlık bir kurulu güce sahip. Yani Türkiye’nin enerjisinin yaklaşık yüzde 3,5’i Balıkesir’de kurulu güç olarak bulunmakta.” ifadesini kullandı.

 

Petrol ve doğal gaz rezervlerine değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

“Gabar’da Türkiye’nin en kaliteli petrolünü, en yüksek miktarda bugün itibariyle günde 47 bin varili aşmış bir şekilde üretiyoruz. Geçmişte gidilemeyen, ‘girilemez’ denilen coğrafyalarda, ülkemizi hep yıllarca adeta o bölgeye sokulmamak için terörle engellenmiş coğrafyalarda bugün 3 bine yakın gencimize istihdam sağlayan Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi hayata geçiyor. 2020 yılında pandeminin ortasında Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük 2020 yılı içinde denizlerdeki dünyadaki en büyük keşfi yaparak Sakarya gaz sahasında doğal gaz keşfetmiştik. ‘Yapılamaz, aranamaz’ dediler. Çok şükür o gazı biz aradık. Karadeniz’de deniz derinliğinin 2 kilometreden fazla deniz derinliğinin olduğu bir lokasyonda, kıyıdan 170 kilometre mesafe taşıdık ve bugün evlerimizde yaklaşık 2,6 milyon hanede doğal gaz kullanılır hale geldi. Dolayısıyla hamdolsun 6 milyon metreküp günlük üretimle, her geçen gün artan üretimle o sahayı çalıştırıyoruz. O sahadan üretim sağlıyoruz.”

“Yeni doğal gaz platformunun aktif hale gelmesiyle üretim 2 katına çıkacak”

Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda kullanılacak yeni doğal gaz platformunun gelecek hafta sonuna doğru ülkeye geleceğini belirterek, bu platformun aktif hale gelmesiyle üretimin 2 katına çıkarılacağını kaydetti.

AK Parti olarak önce insanı, çevreyi ve katma değerli madenciliği hedefleyen bir anlayışla hareket ettiklerini anlatan Bayraktar, “Burada insanı merkeze alan, elbette ki iş sağlığı ve güvenliğini önceliklendiren sonra çevreyle uyumlu şekilde çevreye zarar vermeden çevreye verilen zararları da rehabilitasyon programlarıyla ortadan kaldıran bir anlayışla ve katma değerli madencilik anlayışıyla, yani ham olarak, toprak olarak en ucuz şekilde bu ham maddeyi ‘bu madenleri ihraç edelim’ deyip ‘kullanalım’ demiyoruz. Bunları ara ürüne ve nihai ürüne çevirelim istiyoruz.” diye konuştu.

 

DÜNYA BOR PAZARI VE TÜRKİYE’NİN PAYI

Bayraktar, Balıkesir’in bor madenindeki önemine değinerek, katma değerli madenciliğin önemli örneklerinden birinin Bandırma’daki bor tesisi olduğunu anlattı.

Dünyada 4 milyon tonluk bor pazarı olduğunun altını çizen Bayraktar, 2,6 milyon tonluk satışın Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti.

Bayraktar, bordan çeşitli ürünlerin imal edildiğini anlatarak, “Bunu bor karbüre dönüştürdüğümüzde, Bandırma’daki bu tesisimizde yaklaşık 1350 tonluk yıllık üretime ulaştığımızda, inşallah bu ürün artık tonu 500, 600, 700 dolar değil, çok daha fazla 20 bin doların, 30 bin doların, 35 bin doların üzerine çıkabilecek. Savunma sanayinin, imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek çok daha katma değerli ürüne dönüşebilecek bir alan.” dedi.

Bugün Bigadiç ilçesinde bor granül fabrikasının açılışını yapacaklarını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bor savunma sanayisinde var, cam endüstrisinde var, birçok alanda var, tarımda da var. Tarımda daha verimli ürün alabilmek için kullanılan bir ürün. Bize tarım sektörümüzden, çiftçilerimizden gelen taleplerden bir tanesi şuydu; Özellikle çok su kullanılan tarım ürünlerinin üretilmesinde granül şeklinde bor daha verimli hale getiriyor ve üretimi daha canlı hale getiriyor. Dolayısıyla biz şimdi boru tarımda granül olacak şekilde, granüllü şekilde üretmeye başlıyoruz. İnşallah Bigadiç’te de bu fabrikamızın açılışını gerçekleştireceğiz.”

 

“Türkiye’nin 81 ili doğal gaz ile tanıştı”

Bayraktar, Türkiye’nin 81 ilinin doğal gaz ile tanıştığını belirterek, “Doğal gaz altyapımız da yoğun şekilde büyüyor. 3 bin kilometrenin üzerinde hatla doğal gaz evlerimize ulaşmış durumda. Doğal gazın ithal kaynakla değil de kendi doğal gazımızla vatandaşlarımızın kullanımına sunulması da fevkalade önem arz ediyor. İnşallah Sakarya Gaz Sahası’ndaki çalışmalarımız, üretim artışlarımız bizi doğal gazda hane halkımızın tamamına kendi doğal gazımızı ulaştırdığımız bir seviyeye getirecek. Belki onun ötesine geçip, sanayimizin, ticarethanelerimizin ihtiyacını da kendi gazımızla karşılar hale geleceğiz.”

“Türkiye Buluşmaları” etkinliklerinin devam edeceğini anlatan Bayraktar, “Bugün Mevlit Kandili. Gecenizi de tebrik ediyorum. İnşallah birlik ve bütünlük içinde memleketimiz çok daha büyüyerek, etrafındaki bütün olumsuzluklara rağmen yoluna kararlılıkla devam edecek. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti olarak bizler bu mücadele ve kararlılık hep birlikte yürüyeceğiz.” dedi. (Kaynak: AA)

ENERJİ BAKANI BAYRAKTAR’IN, ‘TÜRKİYE BULUŞMALARI’NDAKİ MESAJLARI

Elbette Balıkesir Türkiye’nin enerjisine enerji katan önemli şehirlerimizden bir tanesi. Biz enerjide Türkiye’yi bağımsız kılma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma, cari açığını düzeltme ekonomisini bu anlamda çok daha güçlü hale getirecek adımları kararlılıkla atmaya devam ediyoruz.
Maalesef ülkemizin cari açık sorunu, dışa bağımlık enerjideki dışa bağımlık sorunu, enerjide ödediğimiz ithalat kalemi oldukça büyük. Dolayısıyla biz yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı en hızlı şekilde ekonomimize kazandırma hedefiyle çalışıyoruz.
Bu anlamda Balıkesir çok mümbit, çok bereketli bir toprak, çok önemli bir ilimiz. Zira burada biz yol boyunca da biz de gördük. Sizler de şahit oldunuz. Burada dışarıdan gelen arkadaşlarımız hemen her yerde 1500 megavatta yakın kurulu rüzgar kapasitesine sahip bir ilimiz. Onun dışında bandırmadaki doğal gaz çevrim santralimizde yaklaşık 3500 megavatlık bir kurulu güce sahip.
Yani Türkiye’nin enerjisinin yaklaşık yüzde üç buçuğu Balıkesir’de kurulu güç olarak bulunmakta ve özellikle bunun içerisinde elbette yenilenebilirin olması rüzgarın yanında güneş santrallerinin 300 megavata yakın güneş santralinin olması, biyokütle santralinin olması hakikaten bizim enerjimize adeta Balıkesir enerji katıyor. Temiz enerjiye bu anlamda destek veriyor. Bizim yerli ve yenilenebilir kaynaklarımızı azami ölçüde devreye alma hedefimiz. Enerjide bizi bağımsız kılma hedefimiz yolunda. Elbette ki yenilenebilir enerji ama bunun dışında petrol ve doğal gaz fevkalade önemli.

 

“GABAR’DA GÜNDE 47 BİN VARİL ÜRETİM YAPIYORUZ”
Malumunuz Gabar’da Türkiye’nin kaliteli petrolünü en yüksek miktarda günde bugün itibariyle 47 bin varili aşmış bir şekilde üretiyoruz. Geçmişte gidilemeyen, girilemez denilen coğrafyalarda ülkemizi hep yıllarca adeta o bölgeye sokulmamak için terörle engellenmiş coğrafyalarda bugün 3 bin yakın gencimize istihdam sağlayan Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi hayata geçiyor. 2020 yılında pandeminin ortasında Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük 2020 içinde denizlerdeki dünyadaki en büyük keşfi yaparak biliyorsunuz Sakarya gaz sahasında doğal gaz keşfetmiştik.

Bu yapılamaz, aranamaz dediler. Çok şükür o gazı biz aradık. Karadeniz’de deniz derinliğinin 2100 metre olduğu iki kilometreden fazla deniz derinliğinin olduğu bir lokasyonda kıyıdan 170 kilometre mesafeden taşıdık ve bugün evlerimizde yaklaşık iki nokta altı milyon hanede doğal gaz kullanılır hale geldi. Dolayısıyla hamdolsun 6 milyon metreküp günlük üretimle her geçen gün artan üretimle o sahayı çalıştırıyoruz, o sahadan üretim sağlıyoruz. Hedefimiz büyük zira ülkemizin ihtiyaçları büyük. Türkiye’nin doğal gaz talebi her geçen gün hem evlerde hem ticaret hanelerde hem sanayide hem elektrik üretiminde artıyor. Dolayısıyla üretimimizi hızlı bir şekilde artırma hedefiyle yürüyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta sonuna doğru Karadeniz’deki üretimimizi iki katına çıkaracak yeni bir deniz üssü güzel üretim platform üssünü de ülkemize gelmiş olacak.

Çanakkale’den gelecek ve önümüzdeki yıl içerisinde 2026 yılı içerisinde de oradan üretime başlamış olacak. Aktivasyon işlemleri bittikten sonra.”

 

“BALIKESİR KATMA DEĞER ÜRETEN ÖNEMLİ BİR”
Özellikle bor üretimi ile Balıkesir’in Türkiye’nin enerji üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, Balıkesir’in Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katma değer kattığını söyledi. Bakan Bayraktar; “Tabii bir önemli alan bizim için yer altında yer altında sadece petrol ve doğal gaz değil, yer altında özellikle madenlerimiz de memleketimizin iktisadi kalkınmasında halkımızın refah seviyesini yükselmesindeki en önemli zenginliklerimiz. Dolayısıyla biz şunu diyoruz, AK Parti olarak bizler önce insanı sonra çevreyi ve sonra da katma değerli madenciliği hedefleyen bir anlayışla hareket ediyoruz. Burada insanı merkeze alan, elbette ki iş sağlığı ve güvenliğini önceliklendiren, sonra çevreyle uyumlu bir şekilde, çevreye zarar vermeden çevreye verilen zararları da rehabilitasyon programlarıyla ortadan kaldıran bir anlayışla ve katma değerli madencilik anlayışla. Yani biz ham olarak, toprak olarak en ucuz şekilde bu ham maddeyi bu madenleri ihrac edelim değil, kullanalım demiyoruz. Bunları ara ürüne ve nihai olarak nihai ürüne, uç ürüne çevirelim istiyoruz.

Bu anlamda Balıkesir yine çok önemli. Zira Balıkesir bizim bor merkezlerimizden bir tanesi. Bandırma ihracatımızın neredeyse yarısını bor ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz yerlerden bir tanesi. Biz bu toplantıya gelmeden önce bor kargür tesisimizi işte bu katma değerli madenciliğin en müşahhas, en önemli örneklerinden birini üretimini ziyaret ederek buraya geldik. O fabrikamızı ve yanımda küçük bir parça da beraberimle getirdim. Zira bor madenlerinde Türkiye rezervlerin yüzde 70’ine sahip. Dünyadaki rezervlerin yüzde 72’sine sahip. Ancak sadece bor olarak bunu sattığımız zaman elde edeceğimiz gelirlerin bir sınırı var. Dünyada 4 milyon tonluk bir bor pazarı var. Bunun 2,6 milyon tonluk satışımızla yüzde 62’sini zaman zaman yıldan yıla değiştirmek suretiyle Türkiye buna sahip, Etimaden sahip.
Ama istiyoruz ki sadece borda evet çeşitli ürünler üretiyoruz. Ama bunu bor kargüre dönüştürdüğümüzde Bandırma’daki bu tesisimizde yaklaşık 1350 tonluk yıllık üretime ulaştığımızda inşallah bu ürün artık tonu 500-600-700 dolar dolar değil, çok daha fazla 20 bin doların, 30 bin doların, 35 bin doların üzerine çıkabilecek bir potansiyeli olan savunma sanayinin imalat sanayinin birçok alanında kullanılabilecek, çok daha katma değerli ürüne dönüşebilecek bir alan. Ve biz bor karbürüyle ilgili tabii ithalat yapıyoruz ülkemize. Hem de bu ithalatı önleyeceğiz. Dolayısıyla cari açığa bu anlamda katkı sağlayacağız. Ve çok daha katma değerli bu ürünle inşallah hem ülkemizin ihtiyacının savunma sanayinin zırh üretiminde, çelik yelek üretiminde kullanılan ham maddenin veya ara maddenin girdisini bu sahilde sağlamış olacağız. Onun için gerek bor ürünleri de ihracatında gerek bunların Türkiye’de katma değerli olarak üretilmesine yine Balıkesir çok önemli bir lider ilimiz.

Bu anlamda 3 bine yakın personelimiz orada çalışıyor. Buradaki faaliyetlerimiz arttıkça inşallah istihdama bu yılda bu yılda bundan sonraki yıllarda da daha fazla katkı yapacağız. Daha çok kardeşimize burada iş imkanı sağlamış olacağız. Ve beraberinde gelişecek sanayiyle beraber hakikaten hem madenlerde hem başta yenilenebilir enerji olmak üzere Balıkesir’imiz Türkiye ekonomisine başkanımızın ifade ettiği gibi alanların dışında katma değer katmaya devam edecek.

“GRANÜR ŞEKLİNDEKİ BOR TARIMI VERİMLİ HALE GETİRİYOR”
Basın toplantısında granür şeklindeki borun tarımda verimi arttırdığını açıklayan Bakan Bayraktar, bugün Bigadiç ilçesinde granür tesisi açacaklarının müjdesini verdi. Bakan Bayraktar, “Biz şimdi boru tarımda granür şekilde kullanılacak şekilde üretmeye başlıyoruz. Balıkesir Türkiye ekonomisine bu büyük katkıları sağlarken bizimde şehrimize elektrik ve doğalgaz alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.
Doğalgaz biliyorsunuz 2002 yılında AK Parti’nin Sayın Cumhurbaşkanımızın iktidara gelmesiyle beraber partimizin en önemli sosyal politikalarından bir tanesi. Çünkü Cumhurbaşkanımız dedi ki biz Türkiye’deki her hane halkına hanımefendilere bu kolay, konforlu, çevreci, temiz yakıtı ulaştırmamız lazım. Ve 5 ilde sadece doğalgaz varken İstanbul, İzmir, Ankara, Eskişehir ve Bursa’da doğalgaz varken 2005 yılında Balıkesir doğalgazla tanıştı. Ama Türkiye’nin geneli 81 il bugün doğalgazla tanışmış durumda. Nüfusumuzun yüzde 82’sine doğalgaz erişimi söz konusu.

BALYA’YA DOĞALGAZ MÜJDESİ
Balıkesir’de Balya dışındaki bütün ilçelerimizde doğalgaz mevcut. İnşallah Balya’ya da en kısa süre içerisinde doğalgazı getireceğiz. Oradaki insanımız da bu doğalgazın temizliğinden, doğalgazın rahatından, konforundan istifade eder hale gelecek. Doğalgaz altyapımız da yoğun bir şekilde büyüyor. 3 bin kilometrenin üzerinde hatla doğalgaz evlerimize bulaşmış durumda. Elbette konuşmamın başında ifade ettiğim gibi doğalgazın ithal kaynakla değil de kendi doğalgazımızla vatandaşlarımızın kullanımına sunulması da fevkelade önem arz ediyor. İnşallah bu anlamda Sakarya gaz sahasındaki çalışmalarımız, üretim artışlarımız bizi inşallah doğalgazda hane halkımızın tamamına kendi doğalgazımızı bulaştırdığımız bir seviyeye getirecek. Belki onun ötesine geçip sanayimizin, ticaret hanelerimizin ihtiyacını da kendi gazımıza karşılar hale geleceğiz.

Dolayısıyla ben bu anlamda hem şehrimizin potansiyeline çok inanıyorum. Bu şehre biz yatırım yapmaya devam edeceğiz. 2024 yılı içerisinde planladığımız yatırımların ağırlıklı kısmı maden alanında, eti madende ama onun ötesinde yaklaşık 960 milyon TL’lik neredeyse 1 milyar liralık elektrik altyapısına yatırımımız var. Dolayısıyla jeotermaline Balıkesir’in jeotermal zenginliğinin kaynaklarını borla ilgili katma değerli bir şekilde bor madenlerini diğer madenlerdeki çalışmalarımızla inşallah ülkemizin gücüne güç katmaya ülkemizin enerjisine enerji katmaya Balıkesir devam edecek.

Biz de Balıkesir’in vatandaşlarımızın hizmetinde bu faaliyetleri yürüteceğiz. Burada hem bu bölgede bu şehrin vekillerimizle, il yönetimimizle, ilçe yönetimlerimizle, kadın kollarımızla, gençlik kollarımızla bu Türkiye buluşmalarını yaparken dışarıdan vekillerimizle de partimiz temsilcileriyle, MKYK üyelerimizle şehri adeta 360 derece bir tarıyoruz, dinliyoruz. Bizim gözümüzden kaçanları onlar görecekler, onlar bizleri uyaracaklar. İnşallah bu toplantıların tüm Türkiye’ye, tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: DÜNYA, BOR, PAZARI, VE, TÜRKİYE’NİN, PAYI,
Yorumlar
Haber Yazılımı